به دنبال خرید فرش دستبافت هستید؟ آیا میخواهید فرشهای ماشینی خود را با فرشهای دستبافت عوض کنید؟ با توجه به ظاهر زیبا و کیفیت بالای فرشهای دستباف، انتخاب این نوع فرشها میتواند جایگزین مناسبی برای فرشهای ماشینی باشد. با این حال، قیمت بالاتر و زمان بیشتری برای بافت فرش دستبافت، میتواند چالشهایی را در انتخاب این نوع فرشها ایجاد کند. در این مقاله مزایا و معایب فرش دستبافت را برای شما خواهیم گفت.
مزایا و معایب فرش دستبافت
-
مزایای کلی فرش دستبافت
۱. هنر فرش بافی : بافت فرش با دست یک هنر اصیل و زمانبر است که پر از زحمت و کوشش است و هر فرش دستبافت، یک اثر هنری است.
۲. الیاف طبیعی : فرش های دستبافت از الیاف طبیعی مانند پشم، پنبه و ابریشم تهیه می شوند. الیاف طبیعی با پوست بدن و محیط زیست سازگاری دارند و حساسیت زا نیستند.
۳. رنگرزی طبیعی : رنگرزی فرش های دستبافت با استفاده از مواد و گیاهان طبیعی مثل پوست گردو، حنا، روناس، گلرنگ و… انجام می شود و هیچ گونه ضرر یا آسیبی ندارد. به علاوه، رنگ های طبیعی دارای ماندگاری و کیفیت بهتری نسبت به رنگ های شیمیایی هستند.
۴. ارزش مالی : قیمت فرش های دستبافت همواره پایدار است و هرگز افت نمی کند، زیرا ارزش آنها همیشه حفظ می شود.
۵. حمایت از دامپروری : همانطور که اشاره شد، مواد اولیهی فرش دستبافت، از پشم و کرک گوسفند و بز تهیه میشود و همگی طبیعی هستند. با افزایش تقاضا برای فرش دستبافت، دامداری نیز رونق پیدا میکند. دامداری یکی از مشاغل محبوب محیط زیست ایران است. بهعنوان مثال، با وجود خشکسالی در فلات ایران، دامنههای سبز برای تغذیه و پرورش دام وجود دارد و این روش دامداری به اقتصاد کشور کمک بسیاری میکند.
۶. کیفیت رنگ: پشم، کرک و ابریشم دارای رنگ پذیری عالی هستند و با سپری شدن زمان و استفاده زیاد، دچار رنگ پریدگی نمی شوند.
۷. دوام الیاف : الیاف مورد استفاده در فرشهای دستبافت دارای دوام بسیار بالایی هستند و با نگهداری صحیح میتوانند تا سالها استفاده شوند.
۸. بازگشت پذیری یا انعطاف بالا : الیاف پشم دارای بازگشت پذیری بسیار خوبی هستند و فرش شما بعد از گذشت زمان یا قرار گرفتن وسایل سنگین روی آن، دچار افت ضخامت نمی شوند.
۹. عایق گرم و سرد : در فصول سرد، فرشهای دستبافت یک عایق خوب برای گرما هستند و در فصول گرم، یک عایق عالی برای سرما به حساب میآیند.
۱۰. قابلیت رفو و ترمیم : اگر فرشهای دستبافت شما آسیب دیده باشند، میتوانید آنها را بازسازی و تعمیر کنید. رفو و ترمیم باعث افزایش عمر مفید فرشهای شما خواهد شد.
۱۱. حمایت از بافندگان : با خرید فرش های دستبافت به ادامه ی معیشت بافندگان و فعالان در این حوزه، کمک می شود.
-
معایب فرش دستبافت
۱. قیمت گزاف : قیمت فرشهای دست بافت به دلیل کار دست بودنشان همواره بالاست. در برخی موارد، پرداخت این هزینه منطقی نیست و برای همه ممکن نیست.
۲. شست و شوی سخت : شست و شوی فرش دستبافت، چالشهای فراوانی دارد. همچنین، در طول شست و شو، ممکن است رنگهای قالی با یکدیگر ترکیب شوند. وزن پشم در صورت خیس شدن نیز چند برابر میشود که این نیز یکی از سختیهای شست و شوی فرش دستبافت است.
۳. سنگینی وزن : فرشهای دستبافت با وزن سنگینی همراه هستند و جابهجایی آنها بسیار دشوار است. همچنین، در حین انتقال ممکن است آسیب ببینند.
۴. خطای انسانی در بافت نقوش : خطاهای بافتی در فرشهای دستبافت، به دلیل اشتباهات در خواندن نقشه، در بسیاری از موارد مشاهده میشود.
۵. دو رنگی فرش : رنگرزی الیاف فرشهای دستبافت بهصورت سنتی صورت میگیرد و ممکن است در یک فرش از یک رنگ (مثلاً رنگ قرمز) دو تن متفاوت و با اختلاف رنگ وجود داشته باشد.
۶. نگهداری دشوار : فرشهای دستبافت نیاز به مراقبت بیشتری نسبت به فرشهای ماشینی دارند ولی در دنیای امروز، کمتر کسی وقت و امکان پرداختن به نگهداری منظم این فرشها را دارد.
۷. بید زدگی و حشرات موذی : پشم یک منبع پروتئینی است که میتواند باعث لانهزنی حشرات موذی در فرشهای دستبافت شود.
پیشنهاد مقاله: بید فرش،تشخیص و راهکار مقابله با بیدزدگی
۸. سر کجی : فرش های دستبافت، به دلیل بافته شدن با دست، ممکن است دقیق نباشند و گوشه های آن ها صاف نباشد یا سرکجی داشته باشند.
۹. تنوع در طرح : تنوع طرح در فرش های دستبافت بسیار کم است و شما امکان انتخاب زیادی را ندارید.
۱۰. تنوع رنگ : از آنجایی که فرش های دستبافت با استفاده از مواد طبیعی رنگرزی می شوند، پالت رنگی آنها بسیار محدود است. به همین دلیل، این فرش ها ممکن است با دکوراسیون شما همخوانی نداشته باشند.
۱۱. مقاومت در برابر حرارت : پشم، کرک و ابریشم دارای مقاومت کمی در برابر حرارت هستند و در برابر سوختگی بسیار آسیب پذیرند. حتی ریختن آب یا مایعات گرم بر روی فرش، ممکن است باعث در هم آمیختگی رنگهای فرشهای دستبافت شود.